Huismuziek Krimpenerwaard

DE GROTE DAG voor kleine ensembles 2017

Op zaterdagmiddag 8 april 2017 van 13.30 uur tot 17.00 uur was er voor het vijfde achtereenvolgende jaar een GROTE DAG voor kleine ensembles in het Streekmuseum Krimpenerwaard.

De Pronkkamer en de Tuinkamer van Het Streekmuseum waren weer gezellig vol met muzikale geluiden.

Zeven ensembles namen deel aan de GROTE DAG voor kleine ensembles een jaarlijks terugkerend festijn van verschillende soorten muziek, gemaakt door een verscheidenheid aan instrumenten door verschillende ensembles rond De Krimpenerwaard.

De opening was in de mooie Pronkkamer door het Albyonekwartet, waar vele toehoorders zaten te genieten. Daarna trad het volgende ensemble, Casamandra, op in de Tuinzaal. Afwisselend in de beide zalen speelden de ensembles Renaissance Blokfluitconsort, La Lucciola, Kwintslag, Global Warning en tot slot Duo Wüst en De Boer.

Het was ook nog eens zonnig weer, zodat de spelers en de gasten in de pauze ook buiten hun drankje en hapjes konden verorberen.

We kunnen terugkijken op een heel gezellige middag muziek maken en beluisteren!

Wil je dit als Klein Ensemble of als luisteraar ook eens meemaken, kom dan volgend jaar ook eens luisteren of meedoen.

Hieronder een foto-impressie.

 

 

DE GROTE DAG 2016

Rond 13.00 uur kwamen al veel muzikanten het terrein op van het prachtige Streekmuseum.
Acht groepen hebben zich dit jaar opgegeven:
Drie groepen van Huismuziek, w.o. Casamandra, Kwintslag en het Renaissance Blokfluit Consort.
Verder weer De Fluitella’s, Aeolus, Wüst & De Boer, La Lucciola en voor het eerst Quintare, een zanggroep van 5 personen.

Wat is er genoten! Wat hebben alle luisteraars adembenemend zittend luisteren.
En wat een verscheidenheid aan muziek! En wat een enthousiasme bij het spelen!
Aan het applaus te horen kon je merken dat het een schitterende middag was….

Elke groep heeft 15 minuten mogen spelen, afwisselend in de Tuinkamer of in de Pronkkamer. Na elk optreden kon je even je benen strekken, een kopje koffie of thee drinken met een cakeje. In de pauze waren er zelfs lekkere hapjes!
Alle stoelen die in de prachtige Pronkkamer stonden waren bezet en de stoelen in de Tuinzaal eveneens.

Wil je dit als Klein Ensemble of als luisteraar ook eens meemaken, kom dan volgend jaar ook eens luisteren of meedoen.

Hieronder een foto-impressie.

 

 

DE GROTE DAG... wordt gesponsord door:

Een terugblik: DE GROTE DAG voor kleine ensembles 2015

Op zaterdag 11 april 2015 was het weer zover: de derde editie van DE GROTE DAG... Ondanks de druilige middag was het binnen fijn vertoeven. Vanwege het griepvirus hadden twee ensembles zich moeten afmelden, maar met de andere vier én het spontaan gecreëerde gelegenheidsensemble 'tutti' ... was het toch een middag vol prachtige en afwisselende muziek.

De spits werd afgebeten door de Fluittella's  die een aantal stukken van o.a. Holborn, Bach en Bowles ten gehore brachten. Het Rondelli van Hans Ulrich Staeps 'moesten we maar over ons heen laten komen'. Zeer bijzondere klanken, even wennen, maar zondermeer mooi!

Vervolgens kon iedereen die dat wilde meespelen met de klezmers die waren uitgezocht. Een creatief gebeuren, waar we toch met elkaar een hoop lol in hadden!

Duo Wust en de Boer wist ons te verrassen met twee fantastische instrumenten: de vedel en de luit. 14e eeuwse instrumenten met instrumentale muziek en zang afgewisseld. Leuk om kennis te maken met deze instrumenten en muziek als Dolour me tient en Tres douce dame.

Het achtkoppige Renaissance blokfluitconsort wist ons te vermaken met muziek van Hassler, Purcell en Bach. Het stuk van Hassler was minder bekend want... "Waar het over gaat, weet ik ook niet, maar het is wel heel erg mooi!". En dat was het!

Het ensemble La lucciola mocht DE GROTE DAG... afsluiten. Zij kozen voor twee verschillende versies van een bekend liedje dat in die tijd door veel comonisten op papier werd gezet: Je suis desheritee. Vervolgens kwam het mooie stuk Jaquin Jaquet met zang en als laatste een mooie Fantasie. 

We hebben met alle musici en andere aanwezigen weer een prachtige middag gehad!

Volgend jaar staat DE GROTE DAG.... weer in ons programma! En wel op zaterdag 9 april 2016.